موسوی: مردم به ارزهای خارجی به چشم سرمایهگذاری نگاه نکنند
1402-05-21تفاهم مهم با صندوق توسعه ملی / خانه صنعتکاران ایران در صندوق توسعه ملی دارای کرسی شد
1402-05-21
دکتر سید علیرضا بنیهاشمی؛ رییس خانه صنعتکاران ایران با حضور در استودیوی پخش زنده برنامه گفتگوی اقتصادی با بیان این كه دلاریزهشدن اقتصادی تبعات سنگینی برای كشور در پی داشته، گفت: این مسئله مشكلات بسیاری برای اقتصاد ما پدید آورده و عمده مسائل كنونی ناشی از وابستگی اقتصاد ایران به دلار است.
وی افزایش نرخ دلار را موجب حرمت نقدینگی به سمت ارز عنوان كرد كه موجب میشود ارزش پول ملی با كاهش روبهرو گردد؛ دراینبین شاهراهی در اختیار داریم كه همانا اقتصاد مقاومتی و مهمترین ركن خروج از سلطه و شكستن آقایی دلار است و ازاینرو باید به اقتصاد مقاومتی پایبند بوده و حذف دلار از نظام بانكی و تجاری مهمترین گام برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی است كه بارها نیز از سوی رهبری گوشزد شده است.
به گفته بنیهاشمی شكست جریان دلار در دنیا با پیشگامی روسیه و چین آغاز شد؛ درست وقتی ۶۰۰ میلیارد دلار روسیه ظرف مدت كوتاهی مسدود شد و بدهی امریكا به چین و ژاپن به مرز ۲۰ تریلیون دلار –معادل تولید ناخالص داخلی یك سال امریكا - رسید.
این روند باعث شد كل كشورها به تكاپو افتاده و سازوكاری را برای حذف دلار از مبادلات در نظر گیرند؛ در كنار مزیتهای حذف دلار نیز رهایی از مجوزهای امریكا در تبادلات اقتصادی شكل میگیرد. در این راستا منشأ تحریم كه همانا جلوگیری از انتقالِ دلار باشد شكسته خواهد شد.
وی با تأكید بر این كه اهرم فشار در مبادلات اقتصادی باید برداشته شود و در مقابل قدرت چانهزنی در حوزه مبادلات بینالملل بایستی توسعه پیدا كند، تصریح كرد: منابع حاصل از فروش نفت باید قدرت انتقالِ حقیقی پیدا كنند؛ چون تحریمها كار را سخت و هزینهها را برای دریافت این منابع ارزی بیشتر كردهاند و همه این مشكلات با مزیت حذف دلار گرهخورده است.
بنیهاشمی خاطرنشان كرد: برای شكست سلطه دلار بر نظام اقتصاد بینالملل، نیاز داریم كه ساختارها را اصلاح نماییم.
رئیس خانه صنعتكاران ایران در ادامه نسبت به سخنان دیگر مهمان برنامه واكنش نشان داد و گفت: در جهان ۹ هزار میلیارد دلار ذخایر ارزی داریم كه حدود ۷۰ درصد بر پایه دلار امریكا، ۲۳ درصد بر اساس یورو و الباقی ارزهای دیگر را شامل میشود و دلار نیز قرار است در چنین فضایی حذف شود.
دراینبین پولِ جایگزین دلار باید دربردارنده یكسری شاخصها باشد؛ نخست سهم مطلوب آن از تجارت و تولید ناخالص جهانی و نیز وامهای فرامرزی است و در حال حاضر یوآن چین شاید دو سه ویژگی را داشته باشد.
بنیهاشمی اضافه كرد: برای حذف دلار حركتهایی شروع شده كه باید ادامه یابد و شاهبیت آن نیز ناظر بر افزایش توان تولید خاصه تولیدِ صادرات محور است و این مسئله از گلوگاههای مهم دلارزدایی است و همانطور كه گفته شد، اصلاح ساختارها باید بهصورت جدی پیگیری شود كه بخشی از آن را نیز اصلاح قوانین شامل میشود.
وی با اشاره به قوانینِ حوزه صنعت كه مختص دهه ۴۰ خورشیدی است، گفت: از مجلس میخواهیم این مسئله را جز سرفصلهای اصلی قرار دهند؛ طرحهای توسعهای بسیار وجود دارد كه امروز بخش اعظم آن به همت نخبگان بومیسازی شده است و صددرصد میتوان كالاهای صنعتی داخل كشور را صادر كنیم.
بنیهاشمی به رادیو گفتوگو گفت: متأسفانه رئیس بانك مركزی از آمار وامهای ازدواج و مسكن سخن میگوید؛ اما مگر این ارقام چه میزان است؟ درحالیكه باید اطلاعرسانی شود كه در دو سال گذشته چه میزان از وامهای بانكی به سمت تولید سوق پیدا كرده است!